Antwoord op vragen over het sociaal domein

Meer bevoegdheden tegen problemen verwarden

Categorie: Algemeen nieuws
Datum: 19 juli 2018
Bron: ANP
Burgemeesters willen meer bevoegdheden om in te grijpen in het leven van ernstig verwarde mensen. ,,Iedere wethouder en burgemeester maakt vele gevallen per jaar mee waarin hij of zegt: waarom wordt deze persoon niet gedwongen zijn medicijnen te nemen of niet een tijdje in een kliniek opgenomen. Maar wij mogen dat niet doordrukken'', legde burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden uit in EenVandaag.

Crone is voorzitter van de G40, het netwerk van grote en middelgrote steden. De vier grote steden zijn daar niet bij aangesloten, iets kleinere steden als Eindhoven, Almere, Schiedam, Groningen en Nijmegen wel.

Burgemeesters mogen mensen gedwongen laten opnemen als ze een acuut gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving. Dat gaat de G40 niet ver genoeg. ,,Het kan helpen als we een lijst van patiënten kunnen opstellen die zorg nodig hebben'', zegt Crone. Intern bestaan zulke overzichten al. ,,Maar als je niets mag doen dan is het een loze lijst'', zegt Crone.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) zegt dat burgemeesters al veel kunnen om ,,achter de voordeur in te grijpen''. Maar hij benadrukte in de uitzending ook dat het kabinet werkt aan betere wetgeving rond deze problematiek.

Lees ook