Antwoord op vragen over het sociaal domein

Van uitkering naar werk

Categorie: Algemeen nieuws
Datum: 7 juli 2020
Bron: Nibud

Voor veel mensen die de overstap willen maken van een uitkering naar werk, is het onduidelijk welke financiële gevolgen dat met zich meebrengt. De Uitkeringnaarwerk-berekenaar van het Nibud brengt die in kaart. Staatssecretaris Tamara van Ark en Nibud-directeur Arjan Vliegenthart lanceerden de tool op 30 juni.

Met de Uitkeringnaarwerk-berekenaar bieden het Nibud en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mensen meer duidelijkheid over wat een inkomen uit (deeltijd)werk betekent voor de hoogte van de uitkering, het recht op toeslagen en het nettosalaris. De rekentool richt zich op mensen die vanuit een Wajong-, WIA-, WAO- of bijstandsuitkering aan het werk gaan. Het Nibud ontwikkelde de Uitkeringnaarwerk-berekenaar in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De Uitkeringnaarwerk-berekenaar is vooral bedoeld voor gebruik door professionals. Zij kunnen de tool samen met cliënten invullen en vervolgens de resultaten met elkaar bespreken. De tool geeft inzicht in de nieuwe financiële situatie van hun cliënt en of diegene erop voor- of achteruit gaat. Vervolgens laat de Uitkeringnaarwerk-berekenaar een aantal stappen zien die de cliënt moet nemen om de uitkomst te realiseren, zoals het aanvragen of stopzetten van regelingen.

Lees ook