Antwoord op vragen over het sociaal domein

Verhuiskosten

Normaal gesproken spaart u zelf voor de kosten van uw verhuizing. Ook als u een laag inkomen heeft, zoals een uitkering. Alleen in speciale situaties kunt u daar misschien bijzondere bijstand voor krijgen. Daarvoor moet u wel aan de voorwaarden voor bijzondere bijstand voldoen.

Verhuist u naar een andere gemeente?
Dan vraagt u de bijzondere bijstand aan in de gemeente waar u nu nog woont.

Regels van Gemeente Deventer

Recht op bijzondere bijstand

Hoofdregel

U heeft in principe geen recht op bijzondere bijstand voor verhuiskosten. Uw gemeente gaat er vanuit dat u deze kosten in principe moet kunnen betalen uit uw inkomen. Dit geldt ook voor u als u een inkomen rond bijstandsniveau heeft. U kunt hiervoor sparen of achteraf gespreid betalen. Als dit niet mogelijk is, dan kunt u mogelijk gebruik maken van een lening bij een commerciële bank of bij het BAD (Budgetadvies Deventer). In sommige gevallen kunt u op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een vergoeding krijgen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de situatie waarin u moet verhuizen vanwege een medische handicap.

Uitzondering

Alleen als er sprake is van bijzondere omstandigheden, dan kan de gemeente afwijken van bovenstaande hoofdregel en kunt u toch recht hebben op bijzondere bijstand. Er kan sprake zijn van bijzondere omstandigheden in de volgende gevallen:

  • Er bestaat een medische noodzaak voor de verhuiskosten;
  • U verhuist naar een woning met tenminste € 45,38 aan lagere woonlasten per maand.

Er is geen sprake van bijzondere omstandigheden als u niet (voldoende) heeft kunnen sparen in verband met schulden en de daaruit voortvloeiende aflossingsverplichtingen.

Hoogte van de bijzondere bijstand

Als u recht heeft op bijzondere bijstand omdat u naar een woning met € 45,-- per maand aan lagere woonlasten verhuist, dan kunt u recht hebben op bijzondere bijstand ter hoogte van € 680,67. In de overige gevallen wordt de hoogte van de bijzondere bijstand in principe bepaald aan de hand van richtprijzen zoals bijvoorbeeld de prijzengids van het NIBUD. De gemeente kan van deze richtprijzen afwijken. Op de door u te ontvangen bijstand brengt de gemeente wel uw draagkracht in mindering.

De gemeente zal indien mogelijk de bijstand direct aan de leverancier betalen.

Vorm van de bijzondere bijstand

De bijzondere bijstand wordt in principe in de vorm van een bijzondere bijstand als borgtocht of anders in de vorm van een geldlening verstrekt. Alleen als er sprake is van zeer bijzondere omstandigheden, dan kan de gemeente u bijstand om niet verstrekken. Dat betekent dat u de bijstand in principe niet hoeft terug te betalen.

Verplichtingen

Als de gemeente u bijzondere bijstand verstrekt, dan kan zij u (een van) de volgende verplichtingen opleggen:

  • De gemeente kan u verplichten de bijzondere bijstand daadwerkelijk uit te geven aan verhuiskosten. U moet achteraf dan de betalingsbewijzen aan de gemeente overleggen.
  • De gemeente kan u verplichten eraan mee te werken dat de bijstand direct wordt uitbetaald aan de leverancier van de goederen.
  • Als u bijzondere bijstand ontvangt in de vorm van een borgtocht of geldlening, dan bent u verplicht zich te houden aan de specifieke verplichtingen die verbonden zijn aan de bijzondere bijstand als borgtocht of geldlening.

Laatst bijgewerkt op 16-01-2013