Antwoord op vragen over het sociaal domein

Stookkosten

Bijna iedereen in Nederland maakt kosten voor het verwarmen van zijn woning. Een inkomen op het niveau van een bijstandsuitkering moet genoeg zijn om deze kosten te betalen. Daarom hebt u in principe geen recht op bijzondere bijstand voor uw stookkosten. 

Uitzondering

De gemeente kan aan u wel bijzondere bijstand verstrekken als u door lichamelijke klachten of uw leeftijd méér dan normale kosten hebt voor het verwarmen van uw woning. U en uw kosten moeten wel aan de voorwaarden voldoen.

Toch bijzondere bijstand?

De gemeente heeft het volgende bepaald over het verlenen van bijzondere bijstand voor stookkosten:

Regels van Gemeente Deventer

Recht op bijzondere bijstand voor stookkosten

In principe heeft u geen recht op bijzondere bijstand voor stookkosten. Van u wordt verwacht dat u deze kosten uit uw inkomen kunt betalen. Dit geldt ook voor u als u een inkomen op of rond bijstandsniveau heeft. Alleen als er sprake is van bijzondere omstandigheden, dan kan de gemeente afwijken van de hoofdregel en kunt u recht hebben op bijzondere bijstand voor de meerkosten van stookkosten.

Bijzondere omstandigheden 

Er is in ieder geval sprake van bijzondere omstandigheden als het voor u medisch noodzakelijk is om meer te stoken dan gebruikelijk. Een medische noodzaak kan door middel van een brief van uw huisarts of door de GGD worden vastgesteld. Zijn de extra stookkosten voor u medisch noodzakelijk, dan wordt vastgesteld op welke vertrekken de noodzakelijk verwarming betrekking heeft:

  • Het woonvertrek in de koude maanden
  • Het woon- en slaapvertrek in de koude maanden
  • Het woonvertrek gedurende het hele jaar
  • Het woon- en slaapvertrek gedurende het hele jaar.

Hoogte van de bijzondere bijstand

De hoogte van de bijzondere bijstand is gelijk aan de door u gemaakte werkelijke kosten minus het bedrag aan stookkosten zoals opgenomen in de NIBUD- prijzengids. Bij de berekening van de hoogte van de bijzondere bijstand houdt de gemeente wel rekening met het drempelbedrag en uw eventuele draagkracht.

Vorm van de bijzondere bijstand

U ontvangt de bijzondere bijstand om niet. Dit betekent dat u de bijstand in principe niet hoeft terug te betalen. 

Verplichting

Als de gemeente u bijzondere bijstand verstrekt voor stookkosten, dan bent u verplicht deze ook te gebruiken voor uw stookkosten.

Laatst bijgewerkt op 16-01-2013

.