Antwoord op vragen over het sociaal domein

Reiskosten bezoek zieke familieleden

Reiskosten behoren tot de algemene kosten van het bestaan en moeten in principe uit een inkomen ter hoogte van de bijstand worden betaald. In geval van opname in een ziekenhuis kan het zijn dat de reiskosten hoog zijn omdat de te bezoeken persoon niet in de buurt is opgenomen. 

De gemeente kan aan u bijzondere bijstand verstrekken voor de reiskosten die u maakt om een ziek familielid te bezoeken. U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Toch bijzondere bijstand?

De gemeente heeft het volgende bepaald over bijzondere bijstand voor reiskosten voor bezoek aan zieke familieleden:

Regels van Gemeente Deventer

Recht op bijzondere bijstand

U kunt recht hebben op bijzondere bijstand voor reiskosten die u maakt als u op bezoek gaat bij een ziek direct familielid in Nederland. Van belang is wel dat u de reiskosten niet via een andere regeling, zoals bijvoorbeeld via een aanvullende zorgverzekering, vergoed krijgt. Als tweedegraads familielid heeft u alleen in bijzondere gevallen, zoals bijvoorbeeld bij ernstige ziekte, recht op bijzondere bijstand voor reiskosten.

Direct familielid

Onder direct familielid wordt iemand verstaan die tot uw gezin behoort (partner of (pleeg)kinderen), een ander familielid in de eerste graad van u is (ouders, kinderen) of iemand die een tweedegraads familielid van u is (broer/zus, grootouder, kleinkind).

Frequentie bezoeken

De gemeente vergoedt, afhankelijk van de ziekte van de zieke en uw familieband met de zieke, de bezoekfrequenties zoals in het schema hieronder opgenomen. Heeft uw familielid langdurige verpleging of verzorging nodig, dan gelden onderstaande bezoekfrequenties alleen als uw zieke familielid zelf niet meer in staat is om te reizen.

 Bij erstige ziekte van de zieke

 Familieband

 Bezoekfrequentie

Voor gezinsleden (partner en (pleeg)kinderen) 2 x per week
Voor eerstegraads familieleden die geen gezinsleden zijn(ouders/kinderen) 1 x per week
Voor tweedegraads familieleden (broers/zussen, grootouders, kleinkinderen) 1 x per twee weken

 Bij langdurige verpleging of verzorging van de zieke

 Familieband

 Bezoekfrequentie

Voor gezinsleden (partner en (pleeg)kinderen)1x per twee weken
Voor eerstegraads familieleden die geen gezinsleden zijn(ouders/kinderen)1 x per vier weken
Voor tweedegraads familieleden (broers/zussen, grootouders, kleinkinderen)1 x per zes weken 

U mag de zieke natuurlijk wel vaker bezoeken dan in bovenstaand schema staat. Bezoekt u de zieke vaker, dan heeft u voor die reiskosten echter geen recht op bijzondere bijstand.

Hoogte bijzondere bijstand

De hoogte van de bijzondere bijstand is gelijk aan de kosten van het openbaar vervoer voor het traject van uw woonplaats naar het verpleegadres van de zieke of als vervoer met de auto goedkoper is of als reizen met het openbaar vervoer geen reëel alternatief is vanwege de reistijd, een kilometervergoeding voor dit traject.  De kilometervergoeding bedraagt € 0,19. Bij de berekening van de hoogte van de bijzondere bijstand, houdt de gemeente wel rekening met  met uw eventuele draagkracht.

Laatst bijgewerkt op 21-06-2010