Antwoord op vragen over het sociaal domein

Maaltijdvoorziening

Iedereen in Nederland maakt kosten voor voeding en het bereiden van maaltijden. Een inkomen op het niveau van een bijstandsuitkering wordt voldoende geacht om deze kosten te betalen. U hebt  daarom in principe geen recht op bijzondere bijstand voor deze kosten.

Bijzondere bijstand voor de meerkosten van maaltijdvoorziening

Als u vanwege uw leeftijd of handicap bent aangewezen op de (warme) maaltijdvoorziening, dan kunt u recht hebben op bijzondere bijstand voor de meerkosten van maaltijdvoorziening. Meerkosten zijn de kosten die u méér kwijt bent aan maaltijden dan een normale Nederlander. U en uw kosten moeten dan wel aan de voorwaarden voldoen.

Wat heeft de gemeente bepaald?

Regels van Gemeente Deventer

Recht op bijzondere bijstand 

U kunt recht hebben op bijzondere bijstand voor de kosten van een warme maaltijdvoorziening als het noodzakelijk voor u is om gebruik te maken van een warme maaltijdvoorziening. Het is noodzakelijk voor u om gebruik te maken van een warme maaltijdvoorziening als de gemeente vindt dat u niet meer in staat bent om zelf uw warme maaltijd te bereiden en in te kopen.

Kant en klare maaltijden 

U heeft geen recht op bijzondere bijstand voor de kosten van kant en klare maaltijden die in winkels kunnen worden gekocht.

Hoogte bijzondere bijstand

De hoogte van de bijzondere bijstand is afgeleid van de meerkosten die gebruik van een warme maaltijdvoorziening met zich meebrengen. De hoogte van de bijzondere bijstand is maximaal € 6,50 per maaltijd inclusief eventuele bezorgkosten. U moet een eigen bijdrage betalen van € 2,00 als u een alleenstaande bent en € 4,00 als u samenwoont met iemand anders (bij afname van 2 maaltijden tegelijkertijd).

Bij de berekening van de hoogte van de bijzondere bijstand houdt de gemeente wel rekening met uw draagkracht.

Vorm van de bijstand

De bijstand wordt aan u verstrekt om niet. Dit betekent dat u de bijstand niet hoeft terug te betalen.

Laatst bijgewerkt op 24-06-2013

Lees ook