Antwoord op vragen over het sociaal domein

Woonkostentoeslag

Woonkostentoeslag is bijzondere bijstand, speciaal voor de huur. Woont u in een huurwoning en heeft u een laag inkomen? Maar krijgt u geen huurtoeslag? Misschien kunt u dan woonkostentoeslag krijgen.

Bijvoorbeeld

  • als u tijdelijk dubbel huur moet betalen, omdat u kortgeleden móést verhuizen;
  • of als uw inkomen erg is gezakt, en de huur van uw woning te hoog is voor huurtoeslag. Dan moet u van de gemeente vaak wel zo snel mogelijk naar een goedkopere woning verhuizen.

Om woonkostentoeslag te krijgen moet u voldoen aan de voorwaarden voor bijzondere bijstand. Soms heeft de gemeente hier nog extra voorwaarden voor.

Lees meer op:

Regels van Gemeente Deventer

In principe heeft u geen recht op bijzondere bijstand voor de kosten van het aanhouden van uw woning als u gedetineerd bent.

Als er in uw persoonlijke situatie sprake is van bijzondere omstandigheden, kunt u recht hebben op bijzondere bijstand. U moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. U bent alleenstaande en als enige verantwoordelijk voor het betalen van de huur.
  2. U heeft niet genoeg geld of vermogen om de kosten van huur te betalen. Als u wel voor een gedeelte van de kosten geld heeft, wordt dat van de vergoeding afgetrokken.
  3. U kunt de huur niet op een andere manier betalen (bijvoorbeeld onderhuur).
  4. U bent maximaal 4 maanden gedetineerd.
  5. U moet meewerken aan uw resocialisatie en/of uw reïntegratie.

Vorm

U ontvangt de bijstand voor uw huur in de vorm van een lening. Als u weer in de gemeente komt wonen na de detentie wordt de lening verrekend met uw uitkering.

Frequentie

U kunt slechts één keer in de 2 jaar bijzondere bijstand ontvangen voor deze kosten.

Laatst bijgewerkt op 18-06-2010

Regels van Gemeente Deventer

Recht op bijzondere bijstand 

Tijdens uw verblijf in een inrichting kunt u recht hebben op bijzondere bijstand voor de vaste lasten van uw woning. Dit geldt ook voor u als u getrouwd bent en u en uw partner beiden in een inrichting verblijven. Onder vaste lasten wordt verstaan de kosten voor huur, energie, onroerende zaaksbelasting en premies voor verzekeringen zoals bijvoorbeeld uw inboedelverzekering.

Als u recht heeft op bijzondere bijstand, dan betaalt de gemeente de bijzondere bijstand voor huur en energie rechtstreeks aan de leverancier.   

Hoogte bijzondere bijstand

U verblijft full-time in een inrichting 

U kunt voor maximaal zes maanden recht hebben op bijzondere bijstand ter hoogte van uw vaste lasten. Bij de berekening van de hoogte van uw bijzondere bijstand houdt de gemeente rekening met uw draagkracht.

U verblijft niet full-time in een inrichting

Als u deeltijds in een inrichting wordt opgenomen, dan krijgt u voor het aantal dagen in de week dat u in de inrichting verblijft een lagere bijstandsuitkering. Voor de dagen in de week waarin u niet in de inrichting verblijft, blijft de op u van toepassing zijnde bijstandsnorm ontvangen die u ontvangt als u niet in een inrichting verblijft. Verblijft u bijvoorbeeld 3 dagen in de week in een inrichting, dan is uw bijstandsuitkering 3/7 maal de lagere bijstandsuitkering (die u ontvangt als u in een inrichting verblijft) plus 4/7 maal de op u van toepassing zijnde bijstandsuitkering (die u ontvangt als u niet in een inrichting verblijft).

Verblijft u deeltijds in een inrichting, dan heeft u recht op bijzondere bijstand ter hoogte van x/7 van uw woonlasten, waarbij x staat voor het aantal dagen per week dat u in een inrichting verblijft. Bij de berekening van de hoogte van uw bijzondere bijstand houdt de gemeente rekening met uw draagkracht.

Bijzondere bijstand bij gedwongen opname

Als u gedwongen bent opgenomen in een inrichting, kunt u recht hebben op bijzondere bijstand ter hoogte van de zogenaamde zak- kleedgeld norm. Deze norm is lager omdat u lagere kosten van bestaan heeft door uw verblijf in de inrichting.

Laatst bijgewerkt op 05-03-2009

 

Lees ook