Antwoord op vragen over het sociaal domein

Waskosten

Een inkomen op het niveau van een bijstandsuitkering wordt voldoende geacht om deze kosten te betalen. U hebt daarom in principe geen recht op bijzondere bijstand voor de kosten van het wassen van kleding en het vervangen van versleten kleding. 

U moet meer wassen door lichamelijke klachten?

De gemeente kan aan u wel bijzondere bijstand verstrekken als u door lichamelijke klachten méér dan normale kosten hebt voor het wassen en vervangen van kleding. Voor incontinentie geldt dat u recht kunt hebben op incontinentie-absorptiemiddelen van uw zorgverzekeraar. U hoeft dan geen extra waskosten te maken. 

Wat heeft de gemeente bepaald?

De gemeente heeft het volgende bepaald over het verlenen van bijzondere bijstand voor waskosten en kosten kledingslijtage:

Regels van Gemeente Deventer

Recht op bijzondere bijstand

Hoofdregel

In principe verstrekt uw gemeente geen bijzondere bijstand voor de kosten van bewassing en kledingslijtage. U moet deze kosten uit uw inkomen kunnen betalen. Dit geldt ook voor u als u een inkomen op of rond bijstandsniveau heeft.

Uitzondering:

Uw gemeente kan van bovenstaande regel afwijken als er sprake is van bijzondere omstandigheden. Er is in ieder geval sprake van bijzondere omstandigheden als u als gevolg van lichamelijke gebreken of het extra wassen als gevolg van het noodzakelijk gebruik van zalf sprake is van meer dan normale slijtage.

U heeft in principe geen recht op bijzondere bijstand voor bewassingkosten als gevolg van incontinentie als u gebruik kunt maken van incontinentiemiddelen.

Hoogte van de bijzondere bijstand

Waskosten 

De hoogte van de bijzondere bijstand voor waskosten wordt bepaald aan de hand van de GMD-lijst. Bij de berekening van de hoogte van de bijzondere bijstand houdt de gemeente wel rekening met het drempelbedrag en uw draagkracht.  

Kosten van kledingslijtage 

De hoogte van de bijzondere bijstand voor de meerkosten van kleding wordt bepaald aan de hand van de NIBUD-prijzengids als u een inkomen heeft op bijstandsniveau. Heeft u een inkomen boven bijstandsniveau, dan wordt de hoogte van de bijzondere bijstand bepaald aan de hand van het NIBUD-Budgethandboek. Bij de berekening van de hoogte van de bijzondere bijstand houdt de gemeente wel rekening met uw draagkracht.  

Vorm van de bijzondere bijstand

Als u recht heeft op bijzondere bijstand, dan verstrekt de gemeente deze bijstand om niet. Dit betekent dat u de bijstand niet hoeft terug te betalen.

Verplichtingen

Als u recht heeft op bijzondere bijstand voor bewassingskosten en kledingslijtage, dan legt de gemeente u de bestedingsverplichting op. Dit houdt in dat u de bijzondere bijstand daadwerkelijk moet gebruiken voor de bewassingskosten en/of kledingslijtage.

Laatst bijgewerkt op 16-01-2013