Antwoord op vragen over het sociaal domein

U heeft onvoldoende inkomen en vermogen

U hebt alleen recht op bijzondere bijstand als u (of uw gezinsleden) onvoldoende draagkracht heeft om de kosten zelf te betalen. Dit betekent:

  • dat als u geen draagkracht heeft, u recht kunt hebben op bijzondere bijstan;
  • dat als u draagkracht heeft, u de kosten geheel of gedeeltelijk zelf moet betalen.

Wat is draagkracht?

Uw draagkracht is dat deel van uw inkomen en vermogen (en eventueel: uw individuele inkomenstoeslag) waarmee u de kosten zelf kunt betalen. Alleen als u niet voldoende draagkracht heeft om de kosten zelf te bestalen, heeft u recht op bijzondere bijstand.

Middelen  

De gemeente kan zelf bepalen met welke middelen zij bij de vaststelling van uw draagkracht rekening houdt en of zij wel of niet rekening houdt met de inkomens- en vermogensvrijlatingen zoals die gelden voor het recht op een bijstandsuitkering:

Regels van Gemeente Deventer

Inkomen

De gemeente berekent het in aanmerking te nemen inkomen door al uw middelen te nemen en daar 1,5 x de bijstandsnorm van af te trekken. De gemeente neemt bijna al uw middelen mee in deze berekening. Als uw ten laste komende kinderen inkomsten hebben, tellen deze ook mee als middelen van uw gezin.

Vermogen

De gemeente telt uw vermogen tot 1,5 x de bijstandsnorm niet mee. Al het vermogen dat u meer heeft dan 1,5 x de bijstandsnorm moet u eerst opmaken voor u recht kunt hebben op bijzondere bijstand. De gemeente kan ook nog een bedrag ter waarde van een maand levensonderhoud vrijlaten.

Een bedrag dat gereserveerd is voor uw uitvaart, wordt alleen vrijgelaten als het op een geblokkeerde rekening staat bij een bank of begrafenisondernemer.

Heeft u vermogen in een huis? Dan wordt dit vermogen pas meegeteld als u in een jaar meer bijzondere bijstand krijgt dan het bedrag dat u maandelijks aan bijstand ontvangt of zou ontvangen. Ontvangt u in een jaar minder bijzondere bijstand? Dan telt de gemeente het vermogen in uw huis niet mee. 

Ontvangt u bijstand terwijl u in een inrichting verblijft? Dan kan de gemeente 2,5 x de bijstandsnorm vrijlaten.

Laatst bijgewerkt op 23-05-2014

Draagkrachtperiode

De gemeente heeft het volgende bepaald over de draagkrachtperiode:

Regels van Gemeente Deventer

In principe bedraagt de draagkrachtperiode 1 jaar. De draagkrachtperiode begint in principe op de eerste dag van de maand waarin u de kosten heeft gemaakt, waarvoor u bijzondere bijstand aanvraagt. De gemeente kan de draagkrachtperiode wijzigen als daar reden voor is.

Kosten tot € 120 

Zijn uw kosten lager dan € 120? Dan kan de gemeente besluiten uw aanvraag nog niet te behandelen totdat al uw kosten samen meer dan € 120 bedragen. Haalt u in één draagkrachtjaar de € 120 niet? Dan zal de gemeente uw aanvraag uiterlijk in de laatste maand van het draagkrachtjaar in behandeling nemen.

Periodieke bijzondere bijstand

De gemeente kan bepalen dat periodieke bijzondere bijstand voor onbepaalde tijd wordt toegekend. De gemeente zal dan niet jaarlijks een nieuw onderzoek doen naar uw draagkracht en de noodzaak.

Laatst bijgewerkt op 12-02-2013

Draagkrachtpercentage

Het draagkrachtpercentage bepaalt welk deel van uw inkomen en vermogen u moet gebruiken om uw kosten mee te betalen. De gemeente gebruikt het volgende draagkrachtpercentage:

Regels van Gemeente Deventer

Inkomen 

De gemeente beschouwt in principe 50% van uw draagkrachtinkomen tot uw draagkracht.

Heeft u betaald werk? Dan is uw draagkrachtinkomen al het inkomen dat u meer heeft dan 110% van de bijstandsnorm.

Uitzondering 

De gemeente beschouwt 100% van uw draagkrachtinkomen tot uw draagkracht als u voor een van de volgende kosten bijzondere bijstand aanvraagt:

  • Woonkosten;
  • Toeslag voormalig alleenstaande ouder;
  • Bijzondere bijstand voor levensonderhoud voor 18- tot 21-jarigen;
  • Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen;
  • Kosten particuliere ziektekostenverzekering.

Vermogen

De gemeente beschouwt in principe 100% van uw draagkrachtvermogen tot uw draagkracht.

Laatst bijgewerkt op 16-01-2013

Lees ook