Antwoord op vragen over het sociaal domein

Reiskosten naar iemand in de gevangenis

Reiskosten horen bij de kosten van het normale leven. Daar krijgt u normaal gesproken geen extra bijstand voor. Maar wilt u iemand bezoeken die een gevangenisstraf uitzit? En is die gevangenis niet bij u in de buurt? Dan heeft u soms recht op bijzondere bijstand voor de reiskosten. Daarvoor moet u wel aan de voorwaarden voor bijzondere bijstand voldoen.

Regels van Gemeente Deventer

Recht op bijzondere bijstand 

Als gezins- of familielid van een gedetineerde kunt u recht hebben op bijzondere bijstand voor de reiskosten van het bezoek aan de gedetineerde.

Gezins- en familielid 

U bent een gezins- of familielid als:

  • U een gezinslid bent ( partner of (pleeg)kinderen);
  • U een ander eerstegraads familielid bent (ouder,kind);
  • U een tweedegraads familielid bent (broer/zus, grootouder, kleinkind). Als tweedegraads familielid heeft u alleen in bijzondere gevallen recht op bijzondere bijstand voor reiskosten van het bezoek van een gedetineerde. Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij ernstige ziekte.   

Frequentie bezoeken 

U kunt de reiskosten in principe maximaal 1 keer per maand vergoed krijgen. Alleen als u een gezinslid bent, dan kunt u de kosten 1x per twee weken vergoed krijgen. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat de gedetineerde geen recht heeft op (weekend)verlof. Heeft de gedetineerde dit wel, dan wordt dit van uw bezoekfrequentie afgetrokken.

Bezoekt u de gedetineerde vaker, dan heeft u voor die reiskosten geen recht op bijzondere bijstand.

Hoogte bijzondere bijstand

De hoogte van de bijzondere bijstand is gelijk aan kosten van de goedkoopste vorm van openbaar vervoer voor het traject dat u moet afleggen. Als u met de auto reist, dan krijgt u maximaal € 0,19 per kilometer.

Als u recht heeft op bijzondere bijstand, dan houdt de gemeente rekening met het drempelbedrag en met uw eventuele draagkracht.

Laatst bijgewerkt op 13-08-2015

Lees ook