Antwoord op vragen over het sociaal domein

Legeskosten verblijfsvergunning en naturalisatie

Bent u vreemdeling en wilt u zich tijdelijk of permanent in Nederland vestigen? Dan moet u daar een verblijfsvergunning voor aanvragen. Onder bepaalde voorwaarden kunt u zich na verloop van tijd laten naturaliseren tot Nederlander. In beide gevallen zult u kosten moeten maken voor de behandeling van uw aanvraag. Dat noemen we legeskosten.

Recht op bijzondere bijstand?

In principe hebt u geen recht op bijzondere bijstand voor die kosten. Heeft u door bijzondere omstandigheden niet kunnen sparen voor uw legeskosten en kunt u er ook geen lening voor afsluiten? Dan kunt u recht hebben op bijzondere bijstand. Daarvoor moet u tijdens het aanvragen van de verblijfsvergunning al een met een Nederlander gelijkgestelde vreemdeling zijn. Zie voor meer informatie ook U bent een procedure gestart om in Nederland te blijven. Als de afstand tussen uw woonplaats en het kantoor van de IND erg groot is, dan heeft u mogelijk recht op bijzondere bijstand voor uw reiskosten.

Wat heeft uw gemeente bepaald?

Regels van Gemeente Deventer

Kosten voor naturalisatie

U heeft geen recht op bijzondere bijstand voor de kosten voor naturalisatie. De gemeente gaat ervan uit dat u deze kosten zelf uit uw inkomen kunt betalen. Dit geldt ook voor u als u een inkomen op of rond bijstandsniveau heeft.

Kosten voor een verblijfsvergunning

U heeft in principe geen recht op bijzondere bijstand voor de kosten voor een verblijfsvergunning. Alleen in de volgende gevallen kunt u toch recht hebben op bijzondere bijstand voor de kosten van een verblijfsvergunning

  1. U bent partner/echtgenoot of kind van een vluchteling of asielzoeker die een verblijfsvergunning heeft aangevraagd, en u bent de vluchteling of asielzoeker niet binnen 3 maanden nagereisd.
  2. U verblijft in Nederland en u wilt Nederland wel verlaten, maar u kunt dit niet. In dit geval moet u via verifieerbare officiële verklaringen kunnen aantonen dat
    • U actief met het IOM (de Internationale Organisatie voor Migratie) heeft geprobeerd terug te keren naar uw land van herkomst en/of 
    • De ambassade van uw land van herkomst geen medewerking verleent aan uw terugkeer, bijvoorbeeld door een afwijzende brief van de betreffende ambassade inzake uw verzoek om terugkeer.

Laatst bijgewerkt op 16-12-2015