Antwoord op vragen over het sociaal domein

Babyuitzet

Als u een kind verwacht, krijgt u te maken met extra kosten. In principe wordt van u verwacht dat u spaart voor deze kosten. Dat geldt ook als u een inkomen rond bijstandsniveau hebt.

Alleen in bijzondere omstandigheden kunt u toch recht hebben op bijzondere bijstand. De bijzondere bijstand wordt dan meestal gegeven als lening of borgtocht. Ook kunt u de bijzondere bijstand in natura krijgen.

Recht op bijzondere bijstand?

De gemeente heeft het volgende bepaald:

Regels van Gemeente Deventer

Recht op bijzondere bijstand

Hoofdregel

In principe verstrekt uw gemeente geen bijzondere bijstand voor de kosten van een baby-uitzet omdat de gemeente er vanuit gaat dat u voor deze kosten heeft kunnen sparen, dat u achteraf gespreid betaalt of dat u voor de kosten een lening kunt afsluiten.

Uitzondering

Alleen als er sprake is van bijzondere omstandigheden, dan kan de gemeente van bovenstaande regel afwijken.

Hoogte van de bijzondere bijstand

Voor een overzicht van de goederen waaruit een complete baby-uitzet moet bestaan worden de Prijzengids van het NIBUD of bijvoorbeeld gegevens van de Landelijke Vereniging voor thuiszorg gehanteerd. De hoogte van de bijzondere bijstand voor een baby-uitzet bedraagt in totaal maximaal € 500,-. Een bedrag van € 300,- wordt in de 6e maand van de zwangerschap uitbetaald. Een bedrag van € 200,- wordt na de geboorte van het kind uitbetaald. Als u een meerling krijgt, dan wordt het bedrag van € 500,- vermenigvuldigd met het aantal verwachte kinderen.

Op de bijzondere bijstand wordt wel uw eventueel aanwezige  in mindering gebracht.

Vorm van de bijzondere bijstand 

De bijstand wordt in principe in de vorm van een  verstrekt. Als dit niet mogelijk is, krijgt u bijstand in de vorm van een geldlening. Alleen als er sprake is van zeer bijzondere omstandigheden, dan kan de gemeente bijstand om niet verstrekken. Dit betekent dat u de bijstand niet hoeft terug te betalen.

Als u recht heeft op bijzondere bijstand voor de kosten van een baby-uitzet, dan kan de gemeente de bijstand direct volledig of gedeeltelijk uitbetalen aan de leverancier van de goederen.

Verplichtingen

De gemeente kan u de bestedingsverplichting opleggen. Dat wil zeggen dat u moet aantonen dat u de bijzondere bijstand daadwerkelijk aan de baby-uitzet heeft besteed. De gemeente kan u verplichten betalingsbewijzen te overleggen. Als de gemeente u bijstand verstrekt in de vorm van een borgtocht of geldlening, dan moet u zich ook houden aan de verplichtingen die u in verband hiermee zijn opgelegd.  

Laatst bijgewerkt op 16-01-2013