Antwoord op vragen over het sociaal domein

Inrichting

Bent u in een inrichting opgenomen? Dan gelden er speciale regels voor uw bijstand. Welke dat in uw woonplaats zijn, kunt u bij de gemeente vragen. Meer hierover leest u op U verblijft in een inrichting.

Regels van Gemeente Deventer

Inrichtingen zijn:

  • Ziekenhuizen
  • Psychiatrische inrichtingen (zoals bijvoorbeeld het psychiatrisch ziekenhuis "Brinkgreven Adhesie").

Geen inrichtingen zijn:

  • Blijf-van-mijn-lijfhuizen
  • Projecten voor begeleid zelfstandig wonen
  • Opvang voor dak- en thuislozen (sociale pensions)
  • Het Wereldhuis

Laatst bijgewerkt op 13-08-2015

Regels van Gemeente Deventer

Recht op bijzondere bijstand 

Tijdens uw verblijf in een inrichting kunt u recht hebben op bijzondere bijstand voor de vaste lasten van uw woning. Dit geldt ook voor u als u getrouwd bent en u en uw partner beiden in een inrichting verblijven. Onder vaste lasten wordt verstaan de kosten voor huur, energie, onroerende zaaksbelasting en premies voor verzekeringen zoals bijvoorbeeld uw inboedelverzekering.

Als u recht heeft op bijzondere bijstand, dan betaalt de gemeente de bijzondere bijstand voor huur en energie rechtstreeks aan de leverancier.   

Hoogte bijzondere bijstand

U verblijft full-time in een inrichting 

U kunt voor maximaal zes maanden recht hebben op bijzondere bijstand ter hoogte van uw vaste lasten. Bij de berekening van de hoogte van uw bijzondere bijstand houdt de gemeente rekening met uw draagkracht.

U verblijft niet full-time in een inrichting

Als u deeltijds in een inrichting wordt opgenomen, dan krijgt u voor het aantal dagen in de week dat u in de inrichting verblijft een lagere bijstandsuitkering. Voor de dagen in de week waarin u niet in de inrichting verblijft, blijft de op u van toepassing zijnde bijstandsnorm ontvangen die u ontvangt als u niet in een inrichting verblijft. Verblijft u bijvoorbeeld 3 dagen in de week in een inrichting, dan is uw bijstandsuitkering 3/7 maal de lagere bijstandsuitkering (die u ontvangt als u in een inrichting verblijft) plus 4/7 maal de op u van toepassing zijnde bijstandsuitkering (die u ontvangt als u niet in een inrichting verblijft).

Verblijft u deeltijds in een inrichting, dan heeft u recht op bijzondere bijstand ter hoogte van x/7 van uw woonlasten, waarbij x staat voor het aantal dagen per week dat u in een inrichting verblijft. Bij de berekening van de hoogte van uw bijzondere bijstand houdt de gemeente rekening met uw draagkracht.

Bijzondere bijstand bij gedwongen opname

Als u gedwongen bent opgenomen in een inrichting, kunt u recht hebben op bijzondere bijstand ter hoogte van de zogenaamde zak- kleedgeld norm. Deze norm is lager omdat u lagere kosten van bestaan heeft door uw verblijf in de inrichting.

Laatst bijgewerkt op 05-03-2009

Regels van Gemeente Deventer

Als u in een inrichting wordt opgenomen, dan wijzigt uw bijstandsuitkering in principe pas zes weken na de dag dat u in de inrichting bent opgenomen. Uw bijstandsuitkering wijzigt wel direct als u op het moment dat u opgenomen wordt:

  • Geen woonlasten heeft; of
  • Nog thuiswoont. Hierbij speelt uw leeftijd geen rol.

Voorbeeld

Kees is alleenstaande en ontvangt een bijstandsuitkering. Hij wordt op 12 januari opgenomen in een inrichting. Met ingang van 23 februari wijzigt de uitkering van Kees. Dan zijn er namelijk zes weken verstreken.

Laatst bijgewerkt op 04-01-2008

 

 

 

Lees ook