Antwoord op vragen over het sociaal domein

Cliëntenraad

De gemeente is verplicht om regelmatig te overleggen met mensen die bijstand ontvangen of hun vertegenwoordigers. In de praktijk zal de gemeente er voor kiezen om te overleggen met een vertegenwoordiging en niet met iedereen persoonlijk.

Op veel plaatsen overlegt de gemeente met de cliëntenraad. De leden van de cliëntenraad zijn de vertegenwoordigers van alle mensen in de gemeente die bijstand ontvangen. De cliëntenraad houdt zich in principe niet bezig met individuele gevallen.

Adviserende rol

De cliëntenraad is een adviesorgaan en mag gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan de gemeente over alle dingen die te maken hebben met de bijstand. De gemeente moet aan de cliëntenraad laten weten wat er met de adviezen is gebeurd.

Verordening cliëntenparticipatie

De gemeente moet in een verordening vastleggen hoe het overleg met de cliëntenraad geregeld is. In die verordening is het volgende bepaald:

Regels van Gemeente Deventer

Cliëntenraad 

De gemeente Deventer kent een cliëntenraad. De cliëntenraad van Deventer is samengesteld uit belanghebbenden en hun vertegenwoordigers. De raad bestaat uit maximaal 12 personen. Een of meer leden worden aangewezen om jongeren te vertegenwoordigen.

De taken en bevoegdheden van de cliëntenraad

De taak van de cliëntenraad bestaat uit het gevraagd en ongevraagd geven van advies aan de gemeente over:

  • De vorming, de uitvoering, de controle en de evaluatie van het specifiek gemeentelijk beleid ten aanzien van de Deventenaren met een inkomen tot 120% van het bijstandsniveau;
  • De vorming, de uitvoering, de controle en de evaluatie van het uitvoeringsbeleid van het programma Werk en Inkomen;
  • Andere aangelegenheden, waarin de gemeente dit wenselijk acht. 

De cliëntenraad vergadert ten minste 6 keer per jaar. Tenminste 1 keer per jaar overlegt de cliëntenraad met de wethouder Werk en Inkomen en met de clustercoördinator Werk, Inkomen, Zorg en Leren.

De vergaderingen van de cliëntenraad worden in het openbaar gehouden, tenzij een van de leden van de cliëntenraad anders verzoekt.

Laatst bijgewerkt op 16-01-2013

Lees ook